Column: Raakt Nederland plek in Europa kwijt?

0
361

Het lijkt er alle schijn van te hebben dat Nederland haar Champions League plek kwijt gaat raken volgend jaar. Of toch niet? In dit artikel leest u meer informatie over de mogelijke kansen en uitwegen voor het Nederlandse voetbal in Europa!

Dit seizoen spelen er vanuit Nederland vijf ploegen mee in Europa: PSV, Ajax, Feyenoord, AZ & Heracles. De punten die dit seizoen behaald worden in Europa, tellen mee in de ranking voor Nederland op de Europese coëfficiëntenlijst. Het totaal aantal behaalde punten wordt gedeeld door het aantal clubs dat voorafgaand aan het seizoen de kans heeft gekregen om deel te nemen aan Europa. Mocht PSV dus de enige ploeg zijn die punten pakt en zij pakken 10 punten, dan stijgen we in totaal 2 punten op de ranglijst.

Puntentelling

Bij elke overwinning, ongeacht of deze plaatsvindt in de voorrondes, Europa League of Champions League, krijgt het land van de ploeg 2 punten. Bij elk gelijkspel is dat 1 punt. Daarnaast kunnen er 4 punten verdiend worden met het plaatsen voor de Champions League. Mocht Ajax dus de Champions League weten te behalen, halen de Amsterdammers 4 extra punten binnen voor Nederland.

Wat hebben we nodig?

Het lijkt een onmogelijke oplossing, maar de verwachting is dat de Nederlandse teams gezamelijk 30 punten zullen moeten behalen. Dit houdt in dat er 15 keer gewonnen moet worden (exclusief de punten voor de plaatsingen). Op dit moment won ajax 1 wedstrijd en won AZ er twee. Daarnaast werd er gelijk gespeld door Ajax en twee keer door Heracles. Dit houdt in dat we momenteel 9 punten hebben behaald.

Concurrenten

Nederland prijkt momenteel op de dertiende plaats op de UEFA-coëfficiëntenlijst, tussen Tsjechië (12) en Kroatië (14) in. Het is cruciaal dat Nederland dit seizoen bij de eerste twaalf landen eindigt. Alleen dán plaatst de kampioen van de Eredivisie zich in het seizoen 2017/18 namelijk rechtstreeks voor de Champions League. De achterstand op Tsjechië is echter groot en ondertussen hijgen Kroatië en Griekenland Nederland in de nek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in