Pirelli: F1 zal waarschijnlijk niet terugkeren naar bandenconcurrentie

0
419

Pirelli Racing Manager Mario Isola zegt dat hij twijfelt of Formule 1 ooit zal terugkeren naar de concurrentie tussen twee bandenfabrikanten. Hij verwijs daarmee naar hogere kosten en variatie in prestaties.

Formule 1 heeft in verschillende stadia door zijn geschiedenis een bandenoorlog gehad, meest recentelijk toen Bridgestone en Michelin tussen 2001 en 2006 eerden.

Door de terugtrekking van Michelin aan het einde van 2006 verliet Bridgestone echter de enige leverancier van de sport, een mantra die bij Pirelli viel toen deze het Japanse bedrijf in 2011 verving.

Pirelli’s huidige deal loopt tot 2019 en Isola verwacht niet dat de Formule 1 terugkeert naar een bandenoorlog wanneer de volgende contactcyclus begint.

“Het is een andere situatie”, zei hij tijdens de Autosport Show.

“Op dit moment leveren we hetzelfde product aan alle teams, dus we hebben alle teams op hetzelfde niveau gezet, in termen van banden.

“Als je competitie opent, verhoog je de kosten omdat je moet testen.

“Je hebt topteams met een beter product in vergelijking met het middenveld of lagere teams, omdat je geen enkele verplichting hebt om dezelfde banden aan iedereen te leveren.

“Je maakt een verschil tussen de topteams en de anderen.

“Misschien met twee of drie bandenfabrikanten, kun je een aantal teams aan de top laten vechten, maar de rest zal moeite hebben om te presteren.

“Met de band kun je gemakkelijk een halve seconde of meer vinden, dus je genereert een grotere delta [tussen teams] dan nu.”

Isola is ook van mening dat de introductie van de Hyper Soft-compound zal bijdragen aan snellere rondetijden in 2018.

“Ik zou de Hyper Soft dit jaar graag op sommige races willen zien, Monaco is waarschijnlijk de race waar we het voor het eerst zullen gebruiken”, zei hij.

“In termen van rondetijden zullen we dit jaar snellere rondetijden hebben, omdat we de ontwikkeling van de auto gemiddeld ongeveer een seconde per ronde moeten overwegen.

“Plus het feit dat we vooral aan het begin van het seizoen van plan zijn om zachtere verbindingen te gebruiken.

“Dus naar mijn verwachting zouden we sneller moeten zijn in vergelijking met vorig jaar met gemiddeld 1,5 sec per ronde, het is veel, het is weer een grote stap.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in