6 redenen waarom Ajax niet de 5e titel op rij wint

0
70
livestream Nations League 2023

Ajax Amsterdam wordt beschouwd als het beste clubteam in het Nederlandse voetbal. De club uit de hoofdstad won de afgelopen jaren steeds de Eredivisie en werd gekroond tot seriekampioen. Maar dit jaar kunnen veel dingen anders zijn. Er zijn verschillende redenen waarom Ajax aan het eind van dit seizoen niet bovenaan zal staan.

De beste gerenommeerde bookmakers uit Nederland bieden al vele uiterst spannende odds aan op het internet. Een verschuiving in het team en andere factoren maken de liefhebbers van weddenschappen over de hele wereld enthousiast over het plaatsen van weddenschappen op serieuze kanshebbers als PSV en Alkmaar.

De nieuwe trainer van Ajax Amsterdam

Met Erik ten Haag moest Ajax Amsterdam een belangrijk onderdeel van het succes van de afgelopen jaren loslaten. De Nederlandse coach stond sinds 01 januari 2018 aan het roer en vierde de afgelopen jaren tal van successen met Ajax. De tactiek van de coach werd individueel aangepast aan het team en zowel coach als spelers wisten altijd wat ze moesten doen.

Met het vertrek van Erik ten Haag moest Ajax Amsterdam natuurlijk een nieuwe trainer presenteren. De nieuwe man aan de zijlijn is Alfred Schreuder. De Nederlander heeft al ervaring als hoofdtrainer, maar behield zijn post nooit langer dan een jaar. Hoewel Schreuder op zijn laatste station in België veel punten kon pakken, is Ajax Amsterdam nu weer een grotere speler.

De coach heeft echter al als co-coach bij FC Barcelona gewerkt en kent de eisen van topclubs. Maar het zal waarschijnlijk tijd kosten totdat coach en team een eenheid vormen en het spelsysteem door iedereen is geïnternaliseerd.

Vertrek van topsterren zorgt voor onrust in het team

Ajax Amsterdam heeft niet alleen Erik ten Haag voor aanvang van het seizoen naar Manchester moeten laten gaan. Hij nam ook twee topsterren mee naar de Premier League. De eerste transfer, Lisandro Martinez, werd al vroeg aangekondigd. De center-back uit Argentinië bracht bijna 60 miljoen in de clubkas, maar laat ook een groot gat achter.

Nog belangrijker is het vertrek van Antonius. Het 22-jarige Braziliaanse talent zorgde voor veel gevaar en doelpunten in de aanval. Zijn vertrek, ter waarde van 95 miljoen, bevestigt dat Ajax Amsterdam zijn diensten hoog waardeerde. Met Sébastien Haller heeft ook de belangrijkste spits de club verlaten. Deze laatste verhuisde naar BVB in Dortmund voor ongeveer 30 miljoen.

En met Ryan Gravenberch heeft Ajax Amsterdam ook een van de grootste Nederlandse talenten naar FC Bayern München moeten laten gaan. Nu heeft Amsterdam enorm veel kwaliteit losgelaten, maar op het eerste gezicht lijken ze geen evenredige toevoegingen te hebben gedaan. Steven Bergwijn, Calvin Bassey, Brian Brobbbey en Owen Wijndal zijn zeer sterke spelers op hun posities. Maar alleen het verloop van het seizoen zal uitwijzen of de kwaliteit voldoende is voor directe vervanging.

De meervoudige belasting is duidelijk merkbaar

Voor Ajax Amsterdam is het niets bijzonders dat ze elk jaar naast de binnenlandse competitie ook ver komen in de nationale beker. Daarnaast is er de Champions League, waarin de ploeg regelmatig schittert. Maar ook het meedoen aan drie competities eist zijn tol. De Champions League-groep is dit jaar allesbehalve gemakkelijk voor Ajax Amsterdam. Het team rond Alfred Schreuder zal het opnemen tegen Liverpool, Napoli en Rangers uit Schotland.

Terwijl de internationale wedstrijden op dinsdag en woensdag worden gespeeld, wacht de volgende competitiewedstrijd al in het weekend. De directe rivalen van Ajax Amsterdam spelen ook in de internationale competitie. Maar PSV, AZ Alkmaar en Feyenoord Rotterdam spelen of in de Europa League of in de Conference League en hebben veel makkelijkere tegenstanders om mee af te rekenen. Tot zover de uitgangspositie op papier.

Natuurlijk kan elke tegenstander uiterst moeilijk zijn om tegen te spelen. Maar 90 minuten tegen Liverpool FC voelen gegarandeerd anders aan dan 90 minuten tegen FC Vaduz. Door dit mogelijke krachtvoordeel zal Ajax Amsterdam alles moeten geven om in de competitie topprestaties te kunnen leveren en bij te blijven.

De Champions League heeft zijn eigen speciale aantrekkingskracht en kan ertoe leiden dat spelers zich zo inspannen dat ze gewoonweg niet sterk genoeg zijn voor de competitiewedstrijden.

PSV met het momentum?

Het is alweer een paar jaar geleden dat de grootste rivaal van Ajax Amsterdam kampioen van de Eredivisie werd. De laatste keer dat PSV Eindhoven dat deed was in het seizoen 2017/18, maar het is geenszins zo dat de club sindsdien geen kans meer maakt op het kampioenschap. In het komende seizoen scheidden slechts drie punten de twee teams.

Vorig jaar stond PSV slechts twee punten achter. Daarom zal de ploeg er alles aan doen om Ajax Amsterdam ook dit jaar weer te ergeren. Waar Ajax het vooral moet hebben van individuele klasse, heeft PSV een absolute teammentaliteit die het team helpt bij het behalen van succes.

Hoewel ze Mario Götze, een absoluut gerenommeerde speler, moesten laten vertrekken naar de Duitse Bundesliga, is PSV een bijzonder geëngageerd team en zullen de algemene teamprestaties dit vertrek zeker compenseren.

Alkmaar en Feyenoord als serieuze achtervolgers

Maar PSV is zeker niet de enige achtervolger. AZ Alkmaar en Feyenoord Rotterdam hebben dezelfde titelaspiraties als de club uit Eindhoven en willen dit jaar alles op alles zetten om zich tot kampioen van de Eredivisie te kronen. Alkmaar behaalde in 2019/20 bijna de grote coup.

Uiteindelijk was het doelsaldo doorslaggevend, omdat ze op punten gelijk kwamen met Ajax. De afgelopen jaren moest Feyenoord meestal wat verder achter de topclubs aanzitten. Toch is het team een kracht om rekening mee te houden. De derde plaats in de competitie van vorig jaar zou hen een boost moeten geven.

Het team moet zichzelf nog vinden

Door de vele veranderingen en ook een nieuw personeelsbestand op de bank van de trainer zal Ajax Amsterdam waarschijnlijk tijd nodig hebben om echt hun draai te vinden. Een goed geoefend team is goud waard. Natuurlijk weten ze dat in de Nederlandse hoofdstad ook.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in