Waarom Ruud van Nistelrooy wel eens de nieuwe Nederlands topcoach zou kunnen worden

0
50

Het is niet niks als je eerste full-time baan bij een club meteen die van hoofdcoach is van PSV met alle verantwoordelijkhedem die daarbij komen kijken. Zelfs Ruud van Nistelrooy twijfelde dat het misschien wel eens te hoog gegrepen zou kunnen zijn. De ex-aanvaller is een van de beste spelers uit de recente geschiedenis van zowel de Rood-Witten als het Nederlands Elftal. Maar goede spelers zijn niet altijd automatisch goede coaches, zoals Clarence Seedorf of Andrea Pirlo je zouden kunnen vertellen – dus Van Nistelrooy heeft wel iets te bewijzen.

Zelfs na enkele wedstrijden als hoofdcoach van de club waar hij ooit zelf speelde, is het nog te vroeg om te kunnen zeggen of hij ooit in hetzelfde rijtje zal staan als legendarische Nederlandse coaches als Cruyff, Van Gaal en Michels. Op dit moment zou je zelfs je bet365 bonuscode niet durven gebruiken om te voorspellen dat hij dit seizoen kampioen van de Eredivisie zal worden. Maar er zijn tekenen om te veronderstellen dat Van Nistelrooy het wel in zich heeft om als coach net zo succesvol te worden als hij was als speler.

Hij heeft de tijd genomen om dingen te leren

Er bestaat niet ëën bepaalde manier om manager te worden. Daar waar Sir Alex Ferguson zijn carrière naar de top begon bij East Stirlingshire – een club die niet eens een keeper had toen hij aantrad als coach – was Cruyff’s eerste baan in management bij Ajax. Je kunt het vak leren door jezelf omhoog te werken, of je kunt het leren terwijl je nog speelt. Wat belangrijk is, is dat je leert. Ruud van Nistelrooy heeft dat gedaan door te werken met Guus Hiddink als coach bij Oranje en vervolgens als hoofdcoach van Jong PSV. Hierdoor kent hij de club als geen ander en weet hij ook wat er voor nodig is om belangrijke wedstrijden te winnen. Hij hoeft zich daarom niet aan te passen aan de manier van werken bij PSV.

Hij heeft tegenslagen meegemaakt en is altijd sterker teruggekomen

In het voorjaar van 2000, toen Van Nistelrooy zich aan het voorbereiden was op een transfer naar Manchester United, liep hij tijdens een training een kniebandblessure op. Hierdoor ging de transfer niet door en stond de speler een lange revalidatieperiode te wachten. Toen hij uiteindelijk weer hersteld was en zich alsnog mocht melden op Old Trafford was hij er ook helemaal fit en scoorde hij meteen aan de lopende band doelpunten. Kort daarna leverde hij geweldige prestaties voor zowel zijn club als voor zijn land. De blessure had het einde kunnen betekenen voor zijn carrière als speler, maar zijn mentale kracht hielp hem door zijn herstelperiode heen en uiteindelijk werd hij er alleen maar een betere speler door. Een goed teken voor zijn toekomst als manager en coach.

Hij heeft al laten zien dat hij een iemand met mensenkennis is

Toen Guus Hiddink merkte dat het niet lekker liep tussen Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar, besloot hij niet om met de spelers om de tafel te gaan zitten en ze de wet voor te schrijven, maar om de hulp in te roepen van Ruud van Nistelrooy. Van Nistelrooy sprak met ze en weldra was de lucht tussen de twee spelers geklaard. Niet iedereen heeft de kwaliteiten om te bemiddelen tussen twee goed betaalde profvoetballers; Van Nistelrooy heeft die kwaliteiten wel en dat is bemoedigend voor zijn toekomst als coach.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in